0
0,00 0 elementów

Brak produktów w koszyku.

Krem pistacjowy z białą czekoladą

Domowy krem pistacjowy to doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę! Nie ma nic lepszego, niż własnej roboty krem pistacjowy w połączeniu ze świeżym croissantem lub chrupiącym pieczywem prosto z piekarni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go również jako składnik Twoich ulubionych wypieków lub ciast.

Kluczową rolę w wykonaniu kremu stanowią składniki jakich użyjemy. Najważniejszym z nich, są oczywiście pistacje. Zwróćmy uwagę, aby były zielone, a więc obrane z fioletowej powłoczki, niesolone oraz nieprażone... no i najlepiej pochodzenia Sycylijskiego! Tylko w ten sposób nasz krem pistacjowy z białą czekoladą będzie miał intensywny i aromatyczny smak pistacji. Aby dodać słodyczy i odpowiedniej kremowości, najlepiej dodać rozpuszczoną białą czekoladę oraz olej z pestek winogron - szczególnie ceniony we Włoszech i na Sycylii. Jeżeli jednak nie macie go pod ręka, możecie zastąpić go dowolnym olejem o delikatnym smaku.

Szczegóły
wegetariańskie
Poziom trudności
Łatwy
Czas przygotowania
20 minut
Liczba porcji
4

Składniki

Pistacje - obrane, niesolone i nieprażone - 80g
Biała czekolada - 130g
Olej z pestek winogron - 50g
Drobna sól - 1g

Sposób przygotowania

Pistacje to klucz do sukcesu! Nasze pistacje powinny mieć jasno zielony kolor, a więc powinny być dokładnie obrane z fioletowej powłoczki, oraz powinny być niesolone i nieprażone. Cały przepis opiera się o 3 najważniejsze kroki i nie powinien zająć więcej niż 20 minut. Przestępujemy do gotowania! 😀

 

Krok 1 - Przygotuj pastę pistacjową

Aby przygotować naszą pastę pistacjową, włóż pistacje do naczynia, rozgrzej piekarnik do temperatury 185 stopni, włóż pistacje do piekarnika i odczekaj 10 minut. Następnie wyjmij pistacje z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie możesz przygotować białą czekoladę, o której piszemy w kolejnym kroku.

Po ostygnięciu pistacji, włóż je do blendera, dodaj szczyptę soli i dokładnie je zblenduj, aby uzyskać sypką konsystencję. Dodaj niewielką ilość oleju z pestek winogron i dalej miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

UWAGA! Temperatura pistacji i oleju w blenderze nie powinna przekroczyć 45 stopni! Od czasu do czasu przerywaj blendowanie, aby nie przegrzać składników.

 

Krok 2- Przygotuj krem z białej czekolady

Aby przygotować białą czekoladę, najpierw pokrój ją na drobne kawałki, następnie włóż do naczynia lub garnka. Aby nadać jej odpowiednią konsystencję rozgrzej ją na ogniu lub w mikrofalówce.

 

Krok 3- Połącz pastę pistacjową z białą czekoladą

W ostatnim kroku, łączymy oba składniki w jednej misce i energicznie mieszamy za pomocą łopatki lub łyżki. W zależności od uzyskanej konsystencji dodaj olej z pestek winogron i dalej mieszaj.

 

Krok 4 - Energicznie mieszaj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Aby uzyskać kremową konsystencję musimy energicznie mieszać i kontrolować temperaturę naszego kremu. Zgodnie ze sztuką, aby uzyskać idealną konsystencję powinniśmy mieszać, aż uzyskamy temperaturę 22-24 stopni.

Bardzo przydatny na tym etapie, będzie termometr kuchenny. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odłóżmy nasz krem na bok i odczekajmy około 12-14 godzin. Wróćmy po tym okresie i nasz krem pistacjowy z białą czekoladą będzie gotowy do spożycia!

 

SPRAWDŹ NASZE KREMY PISTACJOWE NA BAZIE LOKALNYCH PISTACJI

Tak jak pisaliśmy wcześniej, nie ma nic lepszego niż domowej roboty krem pistacjowy! 🙂 Jeśli natomiast nie macie czasu gotować lub chcecie cieszyć się pysznym smakiem kremu, a nie chcecie pobrudzić kuchni - polecamy nasze kremy na bazie lokalnych sycylijskich pistacji:

 

Sycylijski Krem Pistacjowy | 40% pistacji | 190g
Sycylijski Krem Pistacjowy z białą czekoladą | 40% pistacji | 190g

POLECAMY UŻYWAĆ TYLKO SYCYLIJSKICH PISTACJI Z BRONTE

Sycylijskie pistacje z Bronte charakteryzują się intensywnym aromatem i są mniej słone. Dzięki temu doskonale nadają się do przygotowania kremu pistacjowego. Bronte to renomowana miesjcowość w prowincji Catanii, znana ze swoich pistacji. Przeczytaj więcej o pistacjach z Bronte w naszym wpisie.

 

Psst: Wszystkie nasze słodycze i kremy pistacjowe są wykonane właśnie na bazie pistacji z Bronte 🙂

 

TEMPERATURA KREMU PISTACJOWEGO W TRAKCIE GOTOWANIA JEST NIEZWYKLE WAŻNA

Tak jak wspominaliśmy w dedykowanych krokach wyżej, w trakcie przygotowywania naszego kremu pistacjowego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na temperaturę kremu. Zarówno w momencie miksowania pistacji, jak i w momencie mieszania pistacji z białą czekoladą - używajmy termometru kuchennego i kontrolujmy temperaturę naszego wyrobu.

 

ZOBACZ TAKŻE

Poznaj kulinarne inspiracje oraz wyjątkowe potrawy z sycylii.
Przepis na domowe cannoli z kremem pistacjowym, cannolo siciliano, krem pistacjowy

Przepis na domowe cannoli pistacjowe

Nasz przepis na Cannoli z kremem pistacjowym to pyszny, wysublimowany przepis, który zaskoczy zarówno Ciebie jak i Twoich najbliższych!
Przepis na krem pistacjowy z białą czekoladą

Krem pistacjowy z białą czekoladą

Domowy krem pistacjowy to doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę! Przygotuj krem w 3 prostych krokach i nałóż na świeże pieczywo.
Makaron z sosem pomidorowym alla Norma - sycylia

Makaron z bakłażanem i pomidorami "alla Norma"

Przepis na makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym "alla Norma" pochodzi z Katanii i szybko stało się symbolem kuchni sycylijskiej.
Przepis na makaron z suszonymi pomidorami i pesto pistacjowym

Makaron z suszonymi pomidorami i pesto

Kwintesencja Sycylii w prostym i szybkim przepisie! Połącz chrupiące pistacje z pysznymi suszonymi pomidorkami prosto z Sycylii.
Przepis na pesto pistacjowe

Przepis na domowe pesto pistacjowe

Pesto pistacjowe nada się nie tylko do makaronów ale również jako dip do sałatek czy kanapek! Przepis również w wersji wegańskiej.
Przepis na makaron z krewetkami i pesto pistacjowym

Makaron z krewetkami i pesto pistacjowym

Pyszny przepis na makaron z krewetkami i aromatycznym pistacjowym pesto, który zachwyci miłośników dobrej kuchni.
Przepis na makaron z boczkiem i pesto pistacjowym

Makaron z boczkiem i pesto pistacjowym

Makaron z boczkiem i pesto pistacjowym to prosty i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu!

POWIĄZANE PRODUKTY

Sprawdź powiązane produkty na bazie lokalnych sycylijskich składników!
cartmagnifiercrossmenuchevron-downarrow-right