Pyszny przepis na makaron z krewetkami i aromatycznym pesto pistacjowym, który zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni. Szybki i prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pełen wyjątkowych smaków.
Pesto pistacjowe dodaje daniu niezwykłej głębi smaku i aromatu, a delikatne krewetki doskonale komponują się z chrupiącym makaronem. Pesto pistacjowe to również doskonała propozycja dla wegetarian, którzy szukają pomysłu na smaczne i zdrowe danie.
Prosty i szybki w przygotowaniu, przepis na makaron z krewetkami i pesto pistacjowym pozwoli Ci przygotować pyszne danie, które zachwyci Twoich bliskich i gości.
Aby oczyścić krewetkę przed ugotowaniem, najpierw odkręć głowę od ciała, później rękoma zdejmij pancerze wraz z ogonkiem. Następnie należy przeciąć krewetkę wzdłuż ciała w górnej i dolnej części, aby delikatnie usunąć jelito oraz odchody oraz oderwać nóżki od krewetki. Po oczyszczeniu należy dokładnie umyć krewetkę pod bieżącą wodą i pozostawić ją do osuszenia. Gdy krewetka jest już oczyszczona i umyta, można ją odłożyć na bok.
Pierwszym krokiem do przygotowania makaronu z krewetkami i pesto pistacjowym jest ugotowanie makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotujemy wszystkie składniki i sos. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i odstawiamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj boczek, wcześniej pokrojony w kostki. Smaż dopóki nie zarumieni się i nie stanie się chrupiący. Gdy boczek będzie już gotowy odłóżmy go na bok na talerzu.
Na tej samej patelni usmażymy krewetki. Dodaj na patelnię krewetki i usmaż z obu stron. Następnie dodaj jedną solidną łyżkę wody po makaronie tak, aby krewetki nabrały delikatnej konsystencji i żeby miały szansę w spokoju dojść do siebie. Wyłącz ogień i zostaw na dwie minuty.
Na tą sama patelnię dodajemy gotowe pesto pistacjowe oraz wcześniej usmażony boczek. Dokładnie mieszamy aż do momentu, gdy całość uzyska kremowej konsystencji.
Gdy makaron wyląduje na talerzu dodaj trochę parmezanu bądź posypki pistacjowej, aby nadać jeszcze więcej aromatu całej potrawie. Posypka pistacjowa zdecydowanie lepiej skomponuje się z pesto pistacjowym i uwydatni smak pistacji sycylijskich.
Przygotowując makaron z boczkiem, ważny jest dobór odpowiedniego rodzaju boczku. Aby uzyskać pełnię smaku, użyj grubo pokrojonego boczku. W ten sposób mamy pewność, że smażąc boczek nie stanie się zbyt chrupiący i suchy. Aby mieć pewość że nie przypalimy boczku zmaż go na średnim ogniu i obserwuj, jeżeli zbyt szybko się zarumieni odłóż go na bok. Jeśli bekon stanie się zbyt chrupiący, straci na smaku i będzie gorzej komponował się z sosem pesto i makaronem.
Pesto pistacjowe to jeden z kluczowych składników tego dania i jego baza, dlatego bardzo ważne jest jego odpowiednie przygotowanie. Aby mieć pewność, że wiesz co robisz sprawdź nasz przepis na pesto pistacjowe. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj trochę wody lub oliwy z oliwek, aby je rozrzedzić. Nie masz czasu albo głowy, aby przygotować pesto samemu? Sprawdź nasze domowe pesto pistacjowe wykonane w 40% z pistacji sycylijskich dzięki czemu smakuje jak wykonany w domu.
Makaron podaj od razu po przygotowaniu aby uzyskać maksymalną świeżość. Odgrzewane danie nigdy nie będzie smakować tak samo jak świeżo podane. Gdy makaron znajdzie się na talerzu, dodaj posypkę pistacjową aby jeszcze bardziej uwydatnić sos pesto. Posypka nada chrupkości i idealnie komponuje się z całością dania.
Pierwotna cena wynosiła: 42,90zł.35,20złAktualna cena wynosi: 35,20zł. Brutto