0
0,00 0 elementów

Brak produktów w koszyku.

Makaron z krewetkami i pesto pistacjowym

Pyszny przepis na makaron z krewetkami i aromatycznym pesto pistacjowym, który zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni. Szybki i prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pełen wyjątkowych smaków.

Pesto pistacjowe dodaje daniu niezwykłej głębi smaku i aromatu, a delikatne krewetki doskonale komponują się z chrupiącym makaronem. Pesto pistacjowe to również doskonała propozycja dla wegetarian, którzy szukają pomysłu na smaczne i zdrowe danie.

Szczegóły
Bez laktozy
Poziom trudności
Średnio trudny
Czas przygotowania
25 minut
Liczba porcji
2

Składniki

Makaronu typu Fusili - 300g
Boczek w kostkach - 120g
Krewetki - 12 sztuk
Pesto pistacjowe - 90g
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Posypka pistacjowa

Sposób przygotowania

Prosty i szybki w przygotowaniu, przepis na makaron z krewetkami i pesto pistacjowym pozwoli Ci przygotować pyszne danie, które zachwyci Twoich bliskich i gości.

Krok 1 – Dokładnie oczyść krewetki przed ugotowaniem

Aby oczyścić krewetkę przed ugotowaniem, najpierw odkręć głowę od ciała, później rękoma zdejmij pancerze wraz z ogonkiem. Następnie należy przeciąć krewetkę wzdłuż ciała w górnej i dolnej części, aby delikatnie usunąć jelito oraz odchody oraz oderwać nóżki od krewetki. Po oczyszczeniu należy dokładnie umyć krewetkę pod bieżącą wodą i pozostawić ją do osuszenia. Gdy krewetka jest już oczyszczona i umyta, można ją odłożyć na bok.

Krok 2 – Zacznij gotować makaron

Pierwszym krokiem do przygotowania makaronu z krewetkami i pesto pistacjowym jest ugotowanie makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotujemy wszystkie składniki i sos. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i odstawiamy na bok.

Krok 3 – Usmaż boczek

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj boczek, wcześniej pokrojony w kostki. Smaż dopóki nie zarumieni się i nie stanie się chrupiący. Gdy boczek będzie już gotowy odłóżmy go na bok na talerzu.

Krok 4 – Usmaż krewetki

Na tej samej patelni usmażymy krewetki. Dodaj na patelnię krewetki i usmaż z obu stron. Następnie dodaj jedną solidną łyżkę wody po makaronie tak, aby krewetki nabrały delikatnej konsystencji i żeby miały szansę w spokoju dojść do siebie. Wyłącz ogień i zostaw na dwie minuty.

Krok 5 – Dodaj pesto pistacjowe i resztę składników

Na tą sama patelnię dodajemy gotowe pesto pistacjowe oraz wcześniej usmażony boczek. Dokładnie mieszamy aż do momentu, gdy całość uzyska kremowej konsystencji.

Krok 6 – Podawaj z parmezanem albo posypką pistacjową

Gdy makaron wyląduje na talerzu dodaj trochę parmezanu bądź posypki pistacjowej, aby nadać jeszcze więcej aromatu całej potrawie. Posypka pistacjowa zdecydowanie lepiej skomponuje się z pesto pistacjowym i uwydatni smak pistacji sycylijskich.

 

ZWRÓC UWAGĘ NA BOCZEK

Przygotowując makaron z boczkiem, ważny jest dobór odpowiedniego rodzaju boczku. Aby uzyskać pełnię smaku, użyj grubo pokrojonego boczku. W ten sposób mamy pewność, że smażąc boczek nie stanie się zbyt chrupiący i suchy. Aby mieć pewość że nie przypalimy boczku zmaż go na średnim ogniu i obserwuj, jeżeli zbyt szybko się zarumieni odłóż go na bok. Jeśli bekon stanie się zbyt chrupiący, straci na smaku i będzie gorzej komponował się z sosem pesto i makaronem.

 

PESTO PISTACJOWE JEST BARDZO WAŻNE!

Pesto pistacjowe to jeden z kluczowych składników tego dania i jego baza, dlatego bardzo ważne jest jego odpowiednie przygotowanie. Aby mieć pewność, że wiesz co robisz sprawdź nasz przepis na pesto pistacjowe. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj trochę wody lub oliwy z oliwek, aby je rozrzedzić. Nie masz czasu albo głowy, aby przygotować pesto samemu? Sprawdź nasze domowe pesto pistacjowe wykonane w 40% z pistacji sycylijskich dzięki czemu smakuje jak wykonany w domu.

 

PODAWANIE MAKARONU Z KREWETKAMI I PESTO PISTACJOWYM

Makaron podaj od razu po przygotowaniu aby uzyskać maksymalną świeżość. Odgrzewane danie nigdy nie będzie smakować tak samo jak świeżo podane. Gdy makaron znajdzie się na talerzu, dodaj posypkę pistacjową aby jeszcze bardziej uwydatnić sos pesto. Posypka nada chrupkości i idealnie komponuje się z całością dania.

 

ZOBACZ TAKŻE

Poznaj kulinarne inspiracje oraz wyjątkowe potrawy z sycylii.
Przepis na domowe cannoli z kremem pistacjowym, cannolo siciliano, krem pistacjowy

Przepis na domowe cannoli pistacjowe

Nasz przepis na Cannoli z kremem pistacjowym to pyszny, wysublimowany przepis, który zaskoczy zarówno Ciebie jak i Twoich najbliższych!
Przepis na krem pistacjowy z białą czekoladą

Krem pistacjowy z białą czekoladą

Domowy krem pistacjowy to doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę! Przygotuj krem w 3 prostych krokach i nałóż na świeże pieczywo.
Makaron z sosem pomidorowym alla Norma - sycylia

Makaron z bakłażanem i pomidorami "alla Norma"

Przepis na makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym "alla Norma" pochodzi z Katanii i szybko stało się symbolem kuchni sycylijskiej.
Przepis na makaron z suszonymi pomidorami i pesto pistacjowym

Makaron z suszonymi pomidorami i pesto

Kwintesencja Sycylii w prostym i szybkim przepisie! Połącz chrupiące pistacje z pysznymi suszonymi pomidorkami prosto z Sycylii.
Przepis na pesto pistacjowe

Przepis na domowe pesto pistacjowe

Pesto pistacjowe nada się nie tylko do makaronów ale również jako dip do sałatek czy kanapek! Przepis również w wersji wegańskiej.
Przepis na makaron z krewetkami i pesto pistacjowym

Makaron z krewetkami i pesto pistacjowym

Pyszny przepis na makaron z krewetkami i aromatycznym pistacjowym pesto, który zachwyci miłośników dobrej kuchni.
Przepis na makaron z boczkiem i pesto pistacjowym

Makaron z boczkiem i pesto pistacjowym

Makaron z boczkiem i pesto pistacjowym to prosty i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu!

POWIĄZANE PRODUKTY

Sprawdź powiązane produkty na bazie lokalnych sycylijskich składników!
cartmagnifiercrossmenuchevron-downarrow-right