Jeśli kochasz Sycylię i lokalne, świeżo wyrabiane Cannoli ten przepis jest dla Ciebie! Nasz przepis na Cannoli z kremem pistacjowym to pyszny, wysublimowany przepis, który zaskoczy zarówno Ciebie jak i Twoich najbliższych. Jeśli kochasz pistacje i krem pistacjowy, to mamy dobre wieści! Krem z ricotty w naszym przepisie został wzbogacony właśnie o sycylijski krem pistacjowy. Cannoli sycylijskie z kremem pistacjowym to grzech obżarstwa, któremu nie sposób się oprzeć 😉
Do przygotowania cannoli z kremem pistacjowym zaczniemy od zmieszania kremu pistacjowego z ricottą i cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. To będzie nasze nadzienie. Następnie przyotujemy ciasto i na samym końcu udekorujemy wszystko na talerzu za pomocą kremu pistacjowego i posiekanych pistacji. Spokojnie - przepis z pozoru wydaje się skomplikowany, szczególnie wyrobienie ciast, natomiast zapewniam że jest prosty, szybki i przyjemny 🙂
Aby przygotować sycylijskie cannoli z pistacjami, zaczynamy od nadzienia. Ricottę włóż do miski razem z cukrem i wymieszaj widelcem, aż uzyska kremowej konsystencji. Dodaj krem pistacjowy, wymieszaj i schowaj tak przygotowaną polewę do lodówki, aż do momentu przygotowania cannoli.
Do miski wsyp mąkę, dodaj smalec, cukier, sól, kakao i ocet. Zagniataj i stopniowo dodawaj Marsalę. Sycylijskie ciasto na cannoli musi stać się zwarte i dobrze urabialne. Zawiń w serwetkę/kawałek materiału i odstaw na 30 minut.
Po upływie czasu, za pomocą wałka rozwałkuj bardzo cienko nasze ciasto. Za pomocą okrągłej foremki do ciasta o średnicy 8 cm wytnij kilka krążków. Jeśli nie masz foremki do ciasta, możesz użyć spodka od filiżanki do kawy lub kieliszek do prosecco. Rozciągnij delikatnie powstałe krążki rękami.
Następnie potrzebujemy wałka do wyrabiania cannoli - wałek powinien być odpowiedniej grubości, dzięki niemu stworzymy otwór do którego dodamy polewę z ricottą i kremem pistacjowym.
Zawiń krążki wokół wałków na cannoli i sklej końce, posmaruj je odrobiną białka jaja żeby lepiej się skleiły. Nie zaciskaj zbyt mocno ciasta na cannoli wokół wałka! W przeciwnym razie po ugotowaniu będziemy mieli trudności z ich wyciągnięciem i nasze cannoli mogą pęknąć.
Rozgrzej olej i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę zacznij smażyć po jednym sycylijskim cannoli.
Obracaj je w sposób ciągły, aby nie dotykały dna. Smażenie każdego cannoli do uzyskania chrupiącej konsystencji zajmie maksymalnie 1 minutę. Odcedź cannoli i połóż je na arkuszu papieru kuchennego.
Pozwól im ostygnąć przed wyjęciem ich z wałka. Po ostygnięciu śmiało wyjmij wałek i gotowe.
Wróć do kremu z ricotty i wypełnij wcześniej przygotowane i usmażone ciasto na cannoli, możesz do tego użyć szprycę lub łyżeczkę.
Na drugi talerz nałóż krem pistacjowy, na trzeci natomiast posypkę pistacjową. Obtocz cannoli najpierw w kremie pistacjowym, a następnie w posypce starając się je całkowicie przykryć.
Twoje cannoli z kremem pistacjowym są gotowe!