Makaron z boczkiem i pesto pistacjowym to prosty i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak zachwyci zarówno miłośników klasycznych makaronów, jak i tych szukających nowych smaków. Kremowe pesto pistacjowe doskonale komponuje się z chrupiącym i aromatycznym boczkiem, tworząc pyszne danie, które na pewno zostanie docenione przez całą rodzinę. Spróbuj tego przepisu i przenieś się do słonecznej Sycylii.
W przepisie pokażemy Ci, jak w kilka prostych kroków zrobić przepyszny makaron z boczkiem i pesto pistacjowym. Przeprowadzimy Cię przez niezbędne składniki, wyjaśnimy wszystkie szczegóły i podzielimy się sprawdzonymi wskazówkami, aby przygotować danie i pozytywnie zaskoczyć swoich bliskich smakowitym obiadem lub kolacją.
Od razu warto wspomnieć, że kluczem do przygotowania dania jest użycie wysokiej jakości składników i właściwe ich przygotowanie. Boczek powinien być wysokiej jakości, najlepiej pancetta bądź alternatywne i wielce aromatyczne guanciale. Sos pesto powinien być wykonany z wysokiej jakości składników, aby zapewnić najlepszy smak.
Aby przygotować makaron z boczkiem i pesto pistacjowym musisz w pierwszej kolejności przygotować wszystkie składniki. Wstaw wodę na makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W między czasie, gdy woda będzie dochodzić do stanu wrzenia przygotujemy resztę składników. Pokrój cebulę na małe kawałeczki i usmaż na patelni. Po kilku minutach wstaw boczek do usmażenia na tej samej patelni. Gdy woda na makaron zacznie wrzeć, wrzuć makaron i ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wracamy do patelni, do cebuli i boczku dodaj pesto pistacjowe i pozwól, aby wszystkie składniki doszły do siebie. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem i udekoruj talerz posypką pistacjową.
Pierwszym krokiem do przygotowania makaronu z boczkiem i pesto pistacjowym jest ugotowanie makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotujemy wszystkie składniki i sos. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i odstawiamy na bok.
Przygotuj składniki i pokrój cebule w kosteczki dowolnej wielkości. Następnie rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj cebulę i smaż aż do momentu, gdy stanie się lekko miękka.
Nie czekaj, aż cebula się zeszkli! Natą samą patelnię będziemy dodawać pozostałe składniki więc potrzebujemy kilku minut marginesu.
Gdy cebula zacznie zmieniać konsystencję, dodaj boczek. Smaż go na średnim ogniu aż do momentu, gdy się zarumieni. W tym samym momencie cebula powinna się zeszklić. Gdy boczek będzie gotowy, zdejmij go z patelni i odłóż na bok.
Jeżeli widzisz, że cebula się zeszkliła a boczek nie jest jeszcze gotowy – przesuń ją na obrzeża patelni i zmniejsz ogień, aby oba składniki równiemiernie do siebie doszły.
Nadszedł czas, aby na tą samą patelnię dodać pesto pistacjowe i resztę składników. Po dodaniu wszystkiego na patelnię, mieszaj przez około 5 minut na wolnym ogniu tak, aby sos do siebie na spokojnie doszedł.
Na rozgrzaną patelnie dodaj ugotowany w międzyczasie makaron i wymieszaj całość. Pozostaw na kilka minut pod przykryciem tak, aby makaron przyjął wszystkie aromaty.
Gdy makaron wyląduje na talerzu dodaj trochę parmezanu bądź posypki pistacjowej, aby nadać jeszcze więcej aromatu całej potrawie. Posypka pistacjowa zdecydowanie lepiej skomponuje się z pesto pistacjowym i uwydatni smak pistacji sycylijskich.
Przygotowując makaron z boczkiem, ważny jest dobór odpowiedniego rodzaju boczku. Aby uzyskać pełnię smaku, użyj grubo pokrojonego boczku. W ten sposób mamy pewność, że smażąc boczek nie stanie się zbyt chrupiący i suchy. Aby mieć pewość że nie przypalimy boczku zmaż go na średnim ogniu i obserwuj, jeżeli zbyt szybko się zarumieni odłóż go na bok. Jeśli bekon stanie się zbyt chrupiący, straci na smaku i będzie gorzej komponował się z sosem pesto i makaronem.
Pesto pistacjowe to jeden z kluczowych składników tego dania i jego baza, dlatego bardzo ważne jest jego odpowiednie przygotowanie. Jeżeli w trakcie pzygotowywania pesto zauważysz, że jest zbyt gęste, dodaj trochę wody lub oliwy z oliwek, aby je rozrzedzić.
Aby mieć pewność, że wiesz co robisz, sprawdź nasz przepis na pesto pistacjowe. Jeżeli nie masz czasu albo głowy, aby przygotować pesto samemu? Sprawdź nasze domowe pesto pistacjowe wykonane w 40% z pistacji sycylijskich dzięki czemu smakuje jak wykonany w domu.
Makaron podaj od razu po przygotowaniu aby uzyskać maksymalną świeżość. Pamiętaj, że odgrzane danie nigdy nie będzie smakować tak samo jak świeżo podane. Gdy makaron znajdzie się na talerzu, dodaj posypkę pistacjową aby jeszcze bardziej uwydatnić sos pesto. Posypka nada chrupkości i idealnie komponuje się z całością dania.
Pierwotna cena wynosiła: 42,90zł.35,20złAktualna cena wynosi: 35,20zł. Brutto