Zanurz się w aromatach i smakach Sycylii! Przepis na makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym "alla Norma" pochodzi ze wschodniej części wyspy, z Katanii, i szybko stało się symbolem kuchni sycylijskiej. Od dłuższego czasu zyskuje coraz więcej popularności również poza granicami Włoch. Ta specjalność z Katanii została stworzona jako kulinarny hołd dla najpiękniejszej opery słynnego kompozytora Vincenza Belliniego - Norma.
Aby przygotować tę pyszną potrawę, należy pokroić bakłażana w kostkę i smażyć go na patelni, po czym dodać pomidory. W ten sposób stworzymy tradycyjny sos pomidorowy "alla Norma", który następnie zmieszamy z makaronem. Bezpośrednio na talerzu dodajemy świeżą bazylię i startą ricottę, co wspaniale uzupełnia smak dania. W niektórych wariantach bakłażany kroi się w plastry, ale w każdym przypadku najważniejsze są wysokiej jakości, świeże składniki. Zobaczmy, jak wykonać makaron "alla Norma" krok po kroku!
Aby przygotować sos pomidorowy "alla Norma", najpierw pokrój pomidory w kwadraty i umieść je na patelni z oliwą z oliwek i czosnkiem. Poczekaj około 20 minut aż zmiękną, następnie dodaj bazylię, sól, pieprz i pół łyżeczki cukru.
Gdy pomidory już zmiękły, zdejmij je z ognia i przepuść przez sitko tak, aby zlikwidować z naszego sosy miąższ pomidorów. Następnie, odfiltrowany sos pomidorowy wlej na patelnie i odstaw na ogniu do duszenia. W ten sposób nasz sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Następnie zabieramy się za bakłażany. Pokrój nasze bakłażany w kostki i usmaż na patelni w oliwie z oliwek. Dokładnie je odcedź! Bakłażany lubią chłonąć oliwe z oliwek podczas smażenia, dlatego szczególnie ważne jest, aby dokładnie je odcedzić po usmażeniu.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej podać danie z krótkim makaronem, takim jak penne lub rigatoni, które idealnie pasują do sosu.
Wymieszaj makaron z sosem pomidorowym i podaj całość talerzu. Bezpośrednio na talerzu dodaj usmażone wcześniej wcześniej bakłażany oraz posyp całość startą ricottą.
Pasta alla Norma ma nieskończoną liczbę interpretacji, które zmieniają się z rodziny na rodzinę. Najważniejsze to wykorzystać świeże i naturalne składniki. Bakłażany dodaje się jako ostatnie do dania już podanego na talerzu, aby nie rozpadły się w sosie i zachowały swój chrupki smak.
Sycylijskie bakłażany można wykorzystać również w innych tradycyjnych potrawach, jak Caponata Siciliana. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, polecam również inne przepyszne dania z bakłażanem, takie jak Makaron z anchois i bottargą, Makaron Tortini z serem provola i bakłażanem, oraz Lasagne z bakłażanem. Przygotuj te przepisy i posmakuj prawdziwego aromatu Sycylii!