0
0,00 0 elementów

Brak produktów w koszyku.

Przepis na domowe cannoli pistacjowe

Jeśli kochasz Sycylię i lokalne, świeżo wyrabiane Cannoli ten przepis jest dla Ciebie! Nasz przepis na Cannoli z kremem pistacjowym to pyszny, wysublimowany przepis, który zaskoczy zarówno Ciebie jak i Twoich najbliższych.  Jeśli kochasz pistacje i krem pistacjowy, to mamy dobre wieści! Krem z ricotty w naszym przepisie został wzbogacony właśnie o sycylijski krem pistacjowy. Cannoli sycylijskie z kremem pistacjowym to grzech obżarstwa, któremu nie sposób się oprzeć 😉

Szczegóły
Wegetariańskie
Poziom trudności
Średnio trudny
Czas przygotowania
40 minut
Liczba porcji
8

Składniki

NA CIASTO
1. Mąka typu 00 - 150g
2. Smalec (bardzo zimny) - 20g
3. Cukier - 20g
4. Ocet z białego wina - 5g
5. Gorzkie kakao w proszku - 5g
6. Wino Marsala - 40g
7. Sól
DO NADZIENIA PISTACJOWEGO
1. Owcza ricotta - 500g
2. Krem pistacjowy - 150g
3. Cukier - 100g
DO POLEWY
1. Krem pistacjowy
2. Posiekane pistacje

Sposób przygotowania

Do przygotowania cannoli z kremem pistacjowym zaczniemy od zmieszania kremu pistacjowego z ricottą i cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. To będzie nasze nadzienie. Następnie przyotujemy ciasto i na samym końcu udekorujemy wszystko na talerzu za pomocą kremu pistacjowego i posiekanych pistacji. Spokojnie - przepis z pozoru wydaje się skomplikowany, szczególnie wyrobienie ciast, natomiast zapewniam że jest prosty, szybki i przyjemny 🙂

1. PRZYGOTUJ POLEWĘ Z KREMEM PISTACJOWYM I RICOTTĄ

Aby przygotować sycylijskie cannoli z pistacjami, zaczynamy od nadzienia. Ricottę włóż do miski razem z cukrem i wymieszaj widelcem, aż uzyska kremowej konsystencji. Dodaj krem ​​pistacjowy, wymieszaj i schowaj tak przygotowaną polewę do lodówki, aż do momentu przygotowania cannoli.

2. PRZYGOTUJ CIASTO NA CANNOLI

Do miski wsyp mąkę, dodaj smalec, cukier, sól, kakao i ocet. Zagniataj i stopniowo dodawaj Marsalę. Sycylijskie ciasto na cannoli musi stać się zwarte i dobrze urabialne. Zawiń w serwetkę/kawałek materiału i odstaw na 30 minut.

Po upływie czasu, za pomocą wałka rozwałkuj bardzo cienko nasze ciasto. Za pomocą okrągłej foremki do ciasta o średnicy 8 cm wytnij kilka krążków. Jeśli nie masz foremki do ciasta, możesz użyć spodka od filiżanki do kawy lub kieliszek do prosecco. Rozciągnij delikatnie powstałe krążki rękami.

Następnie potrzebujemy wałka do wyrabiania cannoli - wałek powinien być odpowiedniej grubości, dzięki niemu stworzymy otwór do którego dodamy polewę z ricottą i kremem pistacjowym.

Zawiń krążki wokół wałków na cannoli i sklej końce, posmaruj je odrobiną białka jaja żeby lepiej się skleiły. Nie zaciskaj zbyt mocno ciasta na cannoli wokół wałka! W przeciwnym razie po ugotowaniu będziemy mieli trudności z ich wyciągnięciem i nasze cannoli mogą pęknąć.

3. USMAŻ WYROBIONE WYŻEJ CIASTO

Rozgrzej olej i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę zacznij smażyć po jednym sycylijskim cannoli.

Obracaj je w sposób ciągły, aby nie dotykały dna. Smażenie każdego cannoli do uzyskania chrupiącej konsystencji zajmie maksymalnie 1 minutę. Odcedź cannoli i połóż je na arkuszu papieru kuchennego.

Pozwól im ostygnąć przed wyjęciem ich z wałka. Po ostygnięciu śmiało wyjmij wałek i gotowe.

4. POŁĄCZ WSZYSTKO I UDEKORUJ

Wróć do kremu ​​z ricotty i wypełnij wcześniej przygotowane i usmażone ciasto na cannoli, możesz do tego użyć szprycę lub łyżeczkę.

Na drugi talerz nałóż krem pistacjowy, na trzeci natomiast posypkę pistacjową. Obtocz cannoli najpierw w kremie pistacjowym, a następnie w posypce starając się je całkowicie przykryć.

Twoje cannoli z kremem pistacjowym są gotowe!

ZOBACZ TAKŻE

Poznaj kulinarne inspiracje oraz wyjątkowe potrawy z sycylii.
Przepis na domowe cannoli z kremem pistacjowym, cannolo siciliano, krem pistacjowy

Przepis na domowe cannoli pistacjowe

Nasz przepis na Cannoli z kremem pistacjowym to pyszny, wysublimowany przepis, który zaskoczy zarówno Ciebie jak i Twoich najbliższych!
Przepis na krem pistacjowy z białą czekoladą

Krem pistacjowy z białą czekoladą

Domowy krem pistacjowy to doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę! Przygotuj krem w 3 prostych krokach i nałóż na świeże pieczywo.
Makaron z sosem pomidorowym alla Norma - sycylia

Makaron z bakłażanem i pomidorami "alla Norma"

Przepis na makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym "alla Norma" pochodzi z Katanii i szybko stało się symbolem kuchni sycylijskiej.
Przepis na makaron z suszonymi pomidorami i pesto pistacjowym

Makaron z suszonymi pomidorami i pesto

Kwintesencja Sycylii w prostym i szybkim przepisie! Połącz chrupiące pistacje z pysznymi suszonymi pomidorkami prosto z Sycylii.
Przepis na pesto pistacjowe

Przepis na domowe pesto pistacjowe

Pesto pistacjowe nada się nie tylko do makaronów ale również jako dip do sałatek czy kanapek! Przepis również w wersji wegańskiej.
Przepis na makaron z krewetkami i pesto pistacjowym

Makaron z krewetkami i pesto pistacjowym

Pyszny przepis na makaron z krewetkami i aromatycznym pistacjowym pesto, który zachwyci miłośników dobrej kuchni.
Przepis na makaron z boczkiem i pesto pistacjowym

Makaron z boczkiem i pesto pistacjowym

Makaron z boczkiem i pesto pistacjowym to prosty i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu!

POWIĄZANE PRODUKTY

Sprawdź powiązane produkty na bazie lokalnych sycylijskich składników!
cartmagnifiercrossmenuchevron-downarrow-right