0
0,00 0 elementów

Brak produktów w koszyku.

Przepis na domowe pesto pistacjowe

Pesto pistacjowe to sos, który nada się nie tylko do makaronów ale również do sałatek, ryb, mięs, przystawek i wiele innych potraw. Jego głównym składnikiem są pistacje sycylijskie, które w połączeniu serem pecorino oraz parmezanem, nadają mu bardzo aromatycznego smaku.

Szczegóły
Możliwy w wersji wegańskiej
Poziom trudności
Bardzo łatwy
Czas przygotowania
10 minut
Liczba porcji
3

Składniki

Pistacje nie solone | 150g
Starty parmezan | 2 łyżki
Starty ser pecorino | 1 łyżka
Świeża bazylia | 2-3 listki
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Pesto pistacjowe jest bardzo proste w przygotowaniu i zajmuje tylko kilka minut! Wystarczy że przygotujecie mikser, dodacie kilka składników, zmieszacie całość i gotowe.

Postępuj zgodnie ze wszystkimi wskazówkami krok po kroku i dowiedz się jak w prosty i szybki sposób zaskoczyć cała rodzinę i najbliższych:

 

Krok 1 – Oczyść pistacje

Jeżeli kupiliśmy gotowe pistacje bądź zostały wcześniej obrane, upewnijmy się że nie ma w nich pozostałości po łupinkach. Bardzo ważne, aby dodatkowo obrać pistacje z fioletowej powłoki jeżeli takowe pozostały. Szczególnie jest to ważne w przypadku pistacji z sycylijskiej miejscowości Bronte, które charakteryzują taka właśnie powłoką. Chcemy, aby nasze pistacje były w pełni oczyszczone i zielone.

 

Krok 2 – Dodaj pistacje i oliwę z oliwek do blendera

Pierwszym krokiem do przygotowania pesto pistacjowego jest dodanie pistacji do blendera oraz szczypty soli i trochę oliwy z oliwek. Zmieszajmy wstępnie wszystko i przechodzimy szybciutko do następnego kroku.

 

Krok 3 – Czas na parmezan i ser pecorino

Następnie dodajemy starty parmezan, ser pecorino oraz trochę oliwy z oliwek. Miksujemy dokładnie wszystko w blenderze, aby uzyskać równomierną konsystencję.

 

Krok 4 – Dodaj liście bazylii

Obrane i dokładnie oczyszczone liście bazylii lądują do blendera. Jeżeli widzicie, że pesto pistacjowe jest zbyt suche, nie bójmy się dodać więcej oliwy. Oliwa z oliwek pomoże nadać sosu odpowiedniej, kremowej konsystencji.

 

WERSJA WEGAŃSKA? NIE MA PROBLEMU!

Pesto pistacjowe to jeden z kluczowych składników tego dania i jego baza, dlatego bardzo ważne jest jego odpowiednie przygotowanie. Aby mieć pewność, że wiesz co robić sprawdź nasz przepis na pesto pistacjowe. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj trochę wody lub oliwy z oliwek, aby je rozrzedzić. Nie masz czasu albo głowy, aby przygotować pesto samemu? Sprawdź nasze domowe pesto pistacjowe wykonane w 40% z pistacji sycylijskich dzięki czemu smakuje jak wykonany w domu.

ZOBACZ TAKŻE

Poznaj kulinarne inspiracje oraz wyjątkowe potrawy z sycylii.
Przepis na domowe cannoli z kremem pistacjowym, cannolo siciliano, krem pistacjowy

Przepis na domowe cannoli pistacjowe

Nasz przepis na Cannoli z kremem pistacjowym to pyszny, wysublimowany przepis, który zaskoczy zarówno Ciebie jak i Twoich najbliższych!
Przepis na krem pistacjowy z białą czekoladą

Krem pistacjowy z białą czekoladą

Domowy krem pistacjowy to doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę! Przygotuj krem w 3 prostych krokach i nałóż na świeże pieczywo.
Makaron z sosem pomidorowym alla Norma - sycylia

Makaron z bakłażanem i pomidorami "alla Norma"

Przepis na makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym "alla Norma" pochodzi z Katanii i szybko stało się symbolem kuchni sycylijskiej.
Przepis na makaron z suszonymi pomidorami i pesto pistacjowym

Makaron z suszonymi pomidorami i pesto

Kwintesencja Sycylii w prostym i szybkim przepisie! Połącz chrupiące pistacje z pysznymi suszonymi pomidorkami prosto z Sycylii.
Przepis na pesto pistacjowe

Przepis na domowe pesto pistacjowe

Pesto pistacjowe nada się nie tylko do makaronów ale również jako dip do sałatek czy kanapek! Przepis również w wersji wegańskiej.
Przepis na makaron z krewetkami i pesto pistacjowym

Makaron z krewetkami i pesto pistacjowym

Pyszny przepis na makaron z krewetkami i aromatycznym pistacjowym pesto, który zachwyci miłośników dobrej kuchni.
Przepis na makaron z boczkiem i pesto pistacjowym

Makaron z boczkiem i pesto pistacjowym

Makaron z boczkiem i pesto pistacjowym to prosty i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu!

POWIĄZANE PRODUKTY

Sprawdź powiązane produkty na bazie lokalnych sycylijskich składników!
cartmagnifiercrossmenuchevron-downarrow-right