Domowy krem pistacjowy to doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę! Nie ma nic lepszego, niż własnej roboty krem pistacjowy w połączeniu ze świeżym croissantem lub chrupiącym pieczywem prosto z piekarni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go również jako składnik Twoich ulubionych wypieków lub ciast.
Kluczową rolę w wykonaniu kremu stanowią składniki jakich użyjemy. Najważniejszym z nich, są oczywiście pistacje. Zwróćmy uwagę, aby były zielone, a więc obrane z fioletowej powłoczki, niesolone oraz nieprażone... no i najlepiej pochodzenia Sycylijskiego! Tylko w ten sposób nasz krem pistacjowy z białą czekoladą będzie miał intensywny i aromatyczny smak pistacji. Aby dodać słodyczy i odpowiedniej kremowości, najlepiej dodać rozpuszczoną białą czekoladę oraz olej z pestek winogron - szczególnie ceniony we Włoszech i na Sycylii. Jeżeli jednak nie macie go pod ręka, możecie zastąpić go dowolnym olejem o delikatnym smaku.
Pistacje to klucz do sukcesu! Nasze pistacje powinny mieć jasno zielony kolor, a więc powinny być dokładnie obrane z fioletowej powłoczki, oraz powinny być niesolone i nieprażone. Cały przepis opiera się o 3 najważniejsze kroki i nie powinien zająć więcej niż 20 minut. Przestępujemy do gotowania! 😀
Aby przygotować naszą pastę pistacjową, włóż pistacje do naczynia, rozgrzej piekarnik do temperatury 185 stopni, włóż pistacje do piekarnika i odczekaj 10 minut. Następnie wyjmij pistacje z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie możesz przygotować białą czekoladę, o której piszemy w kolejnym kroku.
Po ostygnięciu pistacji, włóż je do blendera, dodaj szczyptę soli i dokładnie je zblenduj, aby uzyskać sypką konsystencję. Dodaj niewielką ilość oleju z pestek winogron i dalej miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
UWAGA! Temperatura pistacji i oleju w blenderze nie powinna przekroczyć 45 stopni! Od czasu do czasu przerywaj blendowanie, aby nie przegrzać składników.
Aby przygotować białą czekoladę, najpierw pokrój ją na drobne kawałki, następnie włóż do naczynia lub garnka. Aby nadać jej odpowiednią konsystencję rozgrzej ją na ogniu lub w mikrofalówce.
W ostatnim kroku, łączymy oba składniki w jednej misce i energicznie mieszamy za pomocą łopatki lub łyżki. W zależności od uzyskanej konsystencji dodaj olej z pestek winogron i dalej mieszaj.
Aby uzyskać kremową konsystencję musimy energicznie mieszać i kontrolować temperaturę naszego kremu. Zgodnie ze sztuką, aby uzyskać idealną konsystencję powinniśmy mieszać, aż uzyskamy temperaturę 22-24 stopni.
Bardzo przydatny na tym etapie, będzie termometr kuchenny. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odłóżmy nasz krem na bok i odczekajmy około 12-14 godzin. Wróćmy po tym okresie i nasz krem pistacjowy z białą czekoladą będzie gotowy do spożycia!
Tak jak pisaliśmy wcześniej, nie ma nic lepszego niż domowej roboty krem pistacjowy! 🙂 Jeśli natomiast nie macie czasu gotować lub chcecie cieszyć się pysznym smakiem kremu, a nie chcecie pobrudzić kuchni - polecamy nasze kremy na bazie lokalnych sycylijskich pistacji:
Sycylijskie pistacje z Bronte charakteryzują się intensywnym aromatem i są mniej słone. Dzięki temu doskonale nadają się do przygotowania kremu pistacjowego. Bronte to renomowana miesjcowość w prowincji Catanii, znana ze swoich pistacji. Przeczytaj więcej o pistacjach z Bronte w naszym wpisie.
Psst: Wszystkie nasze słodycze i kremy pistacjowe są wykonane właśnie na bazie pistacji z Bronte 🙂
Tak jak wspominaliśmy w dedykowanych krokach wyżej, w trakcie przygotowywania naszego kremu pistacjowego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na temperaturę kremu. Zarówno w momencie miksowania pistacji, jak i w momencie mieszania pistacji z białą czekoladą - używajmy termometru kuchennego i kontrolujmy temperaturę naszego wyrobu.
Pierwotna cena wynosiła: 39,30zł.31,30złAktualna cena wynosi: 31,30zł. Brutto
Pierwotna cena wynosiła: 35,50zł.28,40złAktualna cena wynosi: 28,40zł. Brutto
Pierwotna cena wynosiła: 46,50zł.37,20złAktualna cena wynosi: 37,20zł. Brutto
Pierwotna cena wynosiła: 42,90zł.35,20złAktualna cena wynosi: 35,20zł. Brutto